КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Всесвітній день космонавтики (Виставка-календар)


"Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту,
яку людина може побачити своїми очима".
Л. Каденюк

12 квітня за рішенням Міжнародної авіаційної федерації відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики та, за рішенням 65–ії сесії Генеральної Асамблеї ООН, Міжнародний день польоту людини в космос. Пам'ятна дата була встановлена ООН у 2011 році, щоб відзначити важливе історичне досягнення людства.

Космосом стародавні греки називали Світ, Всесвіт. І означає він «устрій, порядок». Це, як організована система, в якій панує порядок.

З давніх-давен незвідані космічні далі манили людину, щоразу спонукаючи вигадувати щось нове: крила з воску та пір’я, аероплани, перші літаки… Всесвіт дуже-дуже великий. Він виник близько 13,7 мільярдів років тому, коли стався Великий вибух. Його причина донині залишається однією з найбільших загадок науки!

Навколо Сонця по орбітах обертається вісім планет, у тому числі наша Земля. Ще сім — це Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Венера, Марс і Меркурій. Обіг кожної з планет триває по-різному, від 88 діб до 165 років.

Мрія побачити рідну планету із космосу не давала спокою багатьом поколінням. Та поки фантасти писали неймовірні інопланетні історії, астрономи й техніки невтомно працювали і саме в цей день — 12 квітня 1961 року космічний корабель «Восток–1» на борту з Юрієм Гагаріним здійснив перший політ у космос. Він стартував з космодрому “Байконур” і пробув у космосі 108 хвилин.

В сучасній Україні 12 квітня відзначається як День працівників ракетно-космічної галузі. Свято було встановлене у 1997 році указом президента.

9 листопада 1997 року став визначним днем в історії української космонавтики. Саме цього дня Леонід Костянтинович Каденюк став першим підкорювачем космосу за часів незалежної України. Він був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України. Значення цієї події для престижу нашої держави неоціненне, адже вперше в новітній історії прапор та герб України були доставлені на космічну орбіту, і вперше наш національний гімн лунав над планетою Земля. Леонід Каденюк займався популяризацією космонавтики, у 2017-му вийшла його книга "Місія - космос", де він детально описав процес підготовки космонавтів до польоту та сам політ. Нагороджений відзнакою Герой України з врученням ордена "Золота Зірка".

Людство пам’ятає подвиг учених та інженерів-конструкторів, що втілили загальнолюдську мрію в життя, а поети на честь Дня космонавтики й досі складають прекрасні вірші.

З космосу — Земля тендітна,
Невелика і блакитна,
І кордони непомітні —
Ніби спільно всі живуть…
Мабуть, так колись і буде,
Бо як в космос вийшли люди,
Й на Землі лад наведуть!
(Наталія Козленко )

Темний, далекий, але такий загадковий і привабливий світ космосу багатьом хочеться подивитися хоча б трішки ближче. Тому так зрозуміло бажання хлопців ще кілька років тому стати космонавтами. Зараз діти обирають інші професії, але Всесвіт притягує і манить їх. Саме для них – бібліотека центру до Всесвітнього дня космонавтики організувала виставку-календар, де можна ознайомитись з літературою про космос.

Дата: 09.04.2021

Автор: Завідуюча бібліотеки Надія Дятел