КЦПТО

euroclub

Голокост - трагічна сторінка історії в пам'яті поколінь


...Чи можна вибачити те, що Ви пережили в часи Голокосту? Вибачити можна... забути неможливо...
В лади слав Шпільман,
колишній в’язень гетто Варшави

Слово «голокост» являє собою форму середнього роду частин іменників «цілий», або «цілковитий» та «спалений», «спопелений». Спочатку це слово «голокоет» мало релігійний підтекст, а також вживалося протягом сторіч стосовно катастроф та великого лиха, які пов'язані переважно із пожежами.

Уже в середині XX сторіччя слово «голокоет» вживали в пресі щодо хвилі терору проти єврейського населення Європи, яке розпочав А. Гітлер. Із середини 50-х років XX сторіччя слово «Голокоет» стає загальновживане стосовно політики винищення нацистами євреїв та інших народів Європи під час Другої Світової війни. Саме на таку тему сьогодні було проведено показовий урок з всесвітньої історії викладачкою суспільних дисциплін Юлією Вавренчук з учнями групи № 23 на базі «Ковельського центру професійно — технічної освіти».

Протягом уроку учням вдалося не лише розкрити зміст поняття « голокост », причини його виникнення, особливості, а й вміло проаналізувати та узагальнити історичний матеріал, вдосконалити власні уміння будувати свої відповіді та виступи за принципом аргументованості: виховувати в собі почуття гідності й терпимості, формувати активну громадянську позицію на основі визнання прав і свобод людини.

Дата: 22.11.2023

Автор: Викладачка суспільних дисциплін
Юлія ВАВРЕНЧУК