КЦПТО

euroclub

Іван Нечуй – Левицький – письменник, перекладач, педагог


25 листопада 1838 року в сім'ї священника народився Іван Нечуй -Левицький. Батьківщина Івана Семеновича - Черкащина, село Стеблів. Через усю свою творчість проніс трепетну любов до свого краю, до його природи і людей. Ця земля визначила тематику більшості його реалістичних та історичних творів, дала майбутніх героїв, звідси він черпав могутній заряд натхнення, якого йому потім вистачило на все життя. Почавши літературну діяльність у середині 60 - х років XIX століття, він за своє життя написав понад п’ятдесят романів, повістей, оповідань, значну кількість науково - популярних нарисів, літературно - критичних статей, комедій та історичних драм. Увійшов в історію української літератури як видатний майстер художньої прози. Створив ряд високохудожніх соціально - побутових оповідань та повістей, зобразив в них тяжке життя українського народу другої половини XIX століття, показав життя селянства й заробітчан. Автор таких шедеврів, як «Микола Джеря» «Кайдашева сім’я», «Бурлачка», «Старосвітські батюшки та матушки», «Баба Параска та баба Палажка» та інші.

Візитною карткою письменника стала повість "Кайдашева сім'я", вперше надрукована 1879 року в десяти номерах львівського журналу "Правда". У тому ж році повість вийшла у Львові окремою книжкою. Повість І. Нечуя -Левицького справедливо називають енциклопедією народознавства: настільки точно він описав побут української родини, красу народних обрядів, традицій, звичаїв, одягу, ремесел.

Творчість Івана Нечуя - Левицького збагатила національну культуру, послужила подальшому розвитку літературного процесу в Україні.

До 185 - ї річниці від дня народження письменника в бібліотеці представлена книжкова виставка «Іван Нечуй - Левицький - письменник, перекладач, педагог», віртуальна виставка «Знавець душі народної». Запрошую до перегляду.

Дата: 23.11.2023

Автор: Бібліотекар Людмила Рихлюк